SMART Talk Nieuwjaar 2022

Op donderdag 3 februari was het dan zo ver: de nieuwjaarseditie van de SMART Talk. Als gevolg van de aangescherpte coronamaatregelen is het een online evenement geworden en ligt de jaarwisseling alweer een maand achter ons, maar dat mocht de pret niet drukken! 

Het thema was deze keer tweeledig: Talentontwikkeling en kunnen inspelen op onbewust en irrationeel gedrag!

Afbeelding5

Voor een groep jonge professionals kan talent natuurlijk niet onbesproken blijven. Want hoe komen we er nu achter wat onze talenten zijn? En als we hier eenmaal een beeld van hebben, hoe zorgen we er dan voor dat we deze talenten kunnen benutten en ontwikkelen? Marian Thunissen van Fontys Kenniscentrum Leven Lang Ontwikkelen vertelde ons hoe talent toegepast kan worden op de werkvloer. Zij stelt daarbij dat de ideale voedingsbodem voor talent gevonden kan worden in organisaties die mensen niet opleiden voor het werk dat ze momenteel doen, maar voor het werk wat ze in de toekomst willen doen. Bovendien zijn opleidingen en cursussen goede manieren om je talent te ontwikkelen, maar is dit lang niet altijd het geval. Jonge professional zouden hun talenten prima kunnen ontwikkelen op de werkvloer.

Afbeelding1

Aan het eind van haar presentatie deelde Marian een aantal vragen. Deze vragen waren onderwerp in de break-outsessie die volgde op haar presentatie. Zo werden de aanwezigen in gelegenheid gesteld om met elkaar te bespreken wat zij doen om hun talenten te ontwikkelen en een tegelijkertijd een kijkje in de keuken van andere organisaties te nemen. 

Na de break-outsessie was het woord aan Marieke Riemslag van Sue & the Alchemists. Marieke nam ons mee in de basis van haar dagelijkse werk: het inspelen op onbewust en irrationeel gedrag. Om dit te doen, moet je eerst weten hoe beïnvloeding werkt en aan welke knoppen je dus moet draaien om mensen te beïnvloeden. De grondslag hiervoor ligt in de wetenschap, namelijk het boek Thinking Fast and Slow van Daniel Kahneman. In dit boek beschrijft hij hoe er twee verschillende manieren zijn om beslissingen te nemen. Systeem 1 is voor de snelle, intuïtieve beslissingen, terwijl we systeem 2 gebruiken voor de grotere rationele beslissingen. Daarbij is het goed om te weten dat 98% van onze beslissingen via systeem 1 gemaakt worden. De truc klinkt dan ook simpel. Om gedrag te beïnvloeden, moeten we mensen shortcuts aanreiken om gebruik te maken van systeem 1. Dit is mogelijk door positieve emoties te benadrukken en negatieve emoties weg te nemen. De (onbewuste) drijfveren van mensen zijn hierin ontzetten van belang, aangezien we geneigd zijn om te kiezen voor producten die het beste invulling geven aan deze drijfveren. Er is a job to be done en we kiezen ervoor het product in te huren dat deze taak het beste kan vervullen.  

Kortom: om het gedrag van mensen succesvol te beïnvloeden moeten we weten wat hun drijfveren zijn, terwijl ze hier zelf misschien niet eens van bewust zijn. Een mooie uitdaging voor insights professionals.

Afbeelding6

Nadat Marieke haar verhaal heeft gedaan is er kort nagepraat over de volledige sessie. Het SMART Congres op 21 april zal weer in fysieke vorm plaatsvinden, dus de borrel houden jullie tot dan van ons tegoed!

      

De SMART Talk nieuwjaar 2022 werd gesponsord door:
Dynata Logo Vector - (.SVG + .PNG) - GetLogoVector.Com


SMART is onderdeel van de MOA, Expertise Center voor Marketing-insights, Onderzoek & Analytics

Bekijk onze andere kanalen

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Vrienden van SMART: