Interview met Marc Scholten van Beerwulf

Een eerste kennismaking met onze spreker tijdens de SMART-up najaar 2017! Marc Scholten en zijn verhaal over Beerwulf.

1.       Hoe ben je vanuit onderzoek naar een marketingfunctie gegaan en uiteindelijk bij een start-up terecht gekomen?

Tijdens mijn studie ben ik bij marktonderzoeksbureau Blauw Research in Rotterdam begonnen met werken. Ik heb daar veel voor onder andere Heineken gedaan. Toen er op de Consumer & Market Insight afdeling van Heineken een plekje vrij kwam, heb ik daar gesolliciteerd en zo ben ik daar terecht gekomen.

Als bedrijfsonderzoeker vertel je vaak aan je marketing collega’s wat ze moeten doen a.d.h.v. onderzoeksresultaten. Na 3 jaar als bedrijfsonderzoeker, was ik benieuwd naar het omzetten van die onderzoeksresultaten naar daadwerkelijke acties. Ik wilde het nu zelf doen.De vacature voor Brand Manager Brand Bier binnen Heineken kwam precies op het juiste moment. Dat heb ik ongeveer 3 jaar gedaan en daarna ben ik doorgeschoven naar Amstel. Bij Amstel heb ik me meer gefocust op het commerciële stuk waarbij ik bijvoorbeeld de communicatie en ook de activatie rondom bijvoorbeeld De Vrienden van Amstel LIVE! heb opgezet. Intern ontstond na een tijd de kans om eindverantwoordelijk te worden als Marketing Manager Brand Bier & Specialties; een kans die ik natuurlijk niet kon laten schieten.

Aan het eind van deze periode, nu ruim een jaar geleden, kreeg ik de kans om mede-oprichter te worden van een speciaalbier en e-commerce platform. Met Heineken als investeerder maar wel met alle vrijheid als het ging om bijvoorbeeld de naam en het asssortiment. De combinatie van speciaalbier, marketing en e-commerce  mogelijkheden maakten dit echt een hele gave kans. We zijn nu met vallen en opstaan stappen aan het zetten. We zijn gestart met niets, en door van alles uit te proberen komen we steeds verder. Dat is ook nieuw voor mij en qua focus is het nu ook anders: waar ik jaren verantwoordelijk was voor een merk, ben ik dat nu voor een online winkel. Daar komen hele andere uitdagingen bij kijken.

2.       Wat is het verhaal achter Beerwulf en wat zijn jullie uitdagingen?

Beerwulf speelt eigenlijk in op 2 grote trends: online winkelen en craft- en speciaalbier. Ons doel is om de grootste van Europa te worden. In Nederland hebben we inmiddels redelijk onze voeten aan de grond, nu is het de uitdaging om dit succesvol uit te breiden naar de rest van Europa.

Onze grootste uitdaging is echter om een gedragsverandering teweeg te brengen bij de (Nederlandse) consument. De online biermarkt is nu nog klein en het is de taak aan ons bij Beerwulf om die uit te breiden. De consument is op dit moment nog heel erg gewend om naar de normale supermarkt te gaan en daar (speciaal)bier te kopen. En gewoontes zijn niet zomaar aan te passen, daar zijn nieuwe, betere ervaringen voor nodig. Om de gewoontes te doorbreken moeten we de consument laten ervaren hoe gemakkelijk het is om online bier te bestellen. Bij een goede ervaring hopen we natuurlijk op herhaalbestellingen en vaste/loyale klanten. We hebben gemerkt dat, om mensen die eerste stap te laten zetten, naamsbekendheid heel erg belangrijk is. Online media blijkt daar nog niet voldoende voor ons in te kunnen betekenen, ondanks dat Beerwulf zelf wel volledig online is. TV blijft toch een erg belangrijk medium om bekendheid te genereren en daarom zijn we daar nu ook mee aan de slag. Een goed voorbeeld van leren met vallen en opstaan!

3.       Je hebt een enorme passie voor bier, waar komt die passie vandaan?

Die passie is deels ontstaan toen ik tijdens mijn studie in de horeca werkte. Je gaat dan automatisch veel proeven en dan wil je meer uitproberen. Daarnaast heb ik in mijn tijd bij Heineken ook veel geleerd over bier. Ik ben in die tijd veel uitgenodigd bij brouwerijen en thuisbrouwers. Als je een bierbrouwer met veel passie over zijn product hoort praten, dan werkt dat erg aanstekelijk.

Ook de verscheidenheid aan smaken vind ik zeer bijzonder. Er zijn zoveel biersmaken en -soorten waar ik het bestaan niet van wist. Dan zou het zonde zijn om enkel gewoon pils te drinken, je wilt dan toch wat meer gaan proeven en uitproberen. Door de jaren heen heb ik wel een liefde voor Brand Bier ontwikkeld. Ik zat bij Brand in een tijd waarin er steeds meer geloof kwam dat bier en speciaalbier in de lift zat. In die tijd heb ik nog meer kennis opgedaan over het brouwproces en het verhaal achter het bier. Met veel nieuwe Brand bieren als Zwaar Blond, IPA, Saison maar ook met nieuwe fles en ‘brand’ design als gevolg.

Daarnaast komt die passie natuurlijk ook omdat het gewoon erg lekker is! Dat het ambachtelijk een heel mooi product is, maakt het alleen maar extra leuk.

4.       Inmiddels heb jij al veel bieren mogen proeven, wat is tot nu toe de allerlekkerste geweest?

Pfoeh, dat is een lastige vraag! Wat lekker is, hangt bij bier ook heel erg af van het moment. In de zomer vind ik een wat lichtere IPA erg lekker: veel smaak en niet teveel alcohol. Over het algemeen houd ik ook van Triple en Blond bier.  Ik houd iets minder van de wat zoetere bieren.

Ik heb dus niet echt één favoriet bier, maar wel favoriete stijlen. Het lekkerste blijft om -samen met de brouwer- bieren te proeven op de brouwerij zelf. Hoe verser hoe beter en je hoort meteen het hele verhaal.

 Marc_Beerwulf

 


SMART is onderdeel van de MOA, Expertise Center voor Marketing-insights, Onderzoek & Analytics

Bekijk onze andere kanalen

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Vrienden van SMART: