Terugblik op SMART-up! Nieuwjaar

Hoe (on)bewust ben jij je echt van de keuzes die je maakt?
Welke knoppen in het brein geven mensen onbewust een zetje richting een specifiek merk of product? Hoe maken onze hersenen keuzes? En hoe kunnen we zelf invloedrijker en overtuigender worden?

Op woensdag 10 januari 2018 heeft Neuromarketing expert Tom van Bommel ons tijdens de SMART-up Nieuwjaar de ware drijvers achter de menselijke keuzes en gedrag gepresenteerd.

Het was niet voor niks dat deze SMART-up Nieuwjaar georganiseerd werd in De Roos, hét centrum voor bewustwording, gelegen aan het Vondelpark in Amsterdam. We zijn namelijk een hoop wijzer geworden over de dingen die ons brein onbewust beïnvloeden tijdens het maken van de minder belangrijke en life-changing-decisions van het leven.

Laten we beginnen bij de wat minder belangrijke dingen. Zo hebben we kunnen zien dat je bij het maken van een keuze voor een aankoop je als consument constant een bepaalde richting in wordt geduwd. Die beslissing kan al worden beïnvloed door de verschillende groottes waaruit je kunt kiezen bij de Starbucks. Bewezen is namelijk dat, in het hier gegeven voorbeeld, mensen al gauw kiezen voor de Large variant, omdat dat de meest voordelige keuze is, waarbij je ondertussen dus wel het meeste geld uitgeeft.

Image_Starbucks

Ook in een warenhuis wordt je brein constant op de proef gesteld. De muziek die je daar hoort kan je er namelijk toe aanzetten om voor een donkere i.p.v. lichtere kleur te gaan. En wat nou als die donkere optie ook net wat meer kost? Dan heeft de marketeer z’n doel bereikt, terwijl jij geen flauw benul had van de manier waarop je beïnvloed bent. Ook bij online warenhuizen worden heel veel experimenten gedaan om te kijken hoe ze de hoogste conversie kunnen behalen. Zo maakt het bijvoorbeeld heel veel uit op welke manier de prijs (met of zonder Euroteken, vetgedrukt, in het rood of blauw) en de daarbij behorende korting (in procenten of als bedrag, kleiner of groter dan de prijs) worden weergegeven.

En welke foto gebruik jij om je volgende date te vinden op Tinder? Ons brein heeft het liefst een duidelijke foto waar je gezicht goed op te zien is en je niet wegkijkt van de camera. Dus liever geen foto’s van veraf of eentje waar je met een zonnebril op staat. Die laatste foto’s worden geheid naar links geswiped, en kan jij je volgende date wel vergeten.

Maar wat dacht je van de beslissingen die worden gemaakt in een rechtszaal? Tom kwam namelijk niet voor niks van rechts op voordat hij zijn presentatie deze middag begon. Uit onderzoek blijkt dat wanneer de verdachte in de rechtszaal opkomt van rechts, deze minder kans heeft om veroordeeld te worden. Dat komt omdat mensen die van rechts opkomen door het brein automatisch als sympathiekere mensen worden beschouwd.

 Intussen is het je waarschijnlijk wel duidelijk geworden dat we helemaal niet zoveel controle hebben over onze eigen beslissingen als je in eerste instantie zou denken. Het merendeel (95%) van je acties en beslissingen gaat namelijk volledig automatisch en bij maar 5% hoef je er echt actief bij na te denken.    

Een EEG kan het verlangen, de engagement, workload en verwarring in het brein weergeven, bijvoorbeeld bij het zien van een commercial. Dit in combinatie met een survey kan bij 12 respondenten al een aardige voorspellende waarde hebben van de primaire reacties.   

Image_EEG

Denk dus bij de volgende survey die je uitzet of na die intensieve groepsdiscussie eens na over welke onbewuste processen er wellicht van invloed zijn geweest op de beslissingen die de respondenten gemaakt hebben. En ga er zeker niet vanuit dat al die keuzes volledig rationeel en bewust gemaakt zijn.

Wil je er de volgende keer ook bij zijn? Dat kan!

Houd onze website/facebook/MOA website in de gaten en geef je op voor de volgende SMART-up.

 

Wat vonden de bezoekers?

"Een interessant onderwerp, een goede spreker en een grote groep leuke jonge mensen, het was weer een mooie SMART-up!" - Sabine Croes van Perspective

 

 


SMART is onderdeel van de MOA, Expertise Center voor Marketing-insights, Onderzoek & Analytics

Bekijk onze andere kanalen

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Vrienden van SMART: