Digital analytics congres 2018
Op 9 oktober bezochten Emma en Sharon (beide bestuursleden van SMART) het Digital Analytics Congres, georganiseerd door MOA. Op deze dag waren verschillende sprekers uit het Digital Analytics werkveld aanwezig.
Hoewel de focus van het congres op digital analytics lag, was het ook interessant voor mensen die zich in mindere mate of zelfs helemaal niet met digital analytics bezighouden. Meer data-gericht werken, big data, A/B testen en dashboards zijn voorbeelden van thema’s die ook voorbij kwamen.
In deze blog vertellen we over de presentaties die bij ons de meeste indruk achterlieten.
Geoffrey van Meer (RTL) – How data is driving digital transformations in the media sector
In zijn presentatie legde Geoffrey uit welke data RTL verzamelt, inzet, koppelt en slim analyseert om de content die RTL aanbiedt af te stemmen op de gebruiker. Het inspirerende van deze presentatie was dat er verschillende nieuwe methoden worden ingezet door RTL om de klant beter te begrijpen. Verscheidene manieren van dataverzameling kwamen aan bod: van textanalyse op ondertiteling van GTST afleveringen tot gezichtsherkenning van presentatoren gekoppeld aan de kijkcijfers. Dat allemaal om de content zo actueel mogelijk te houden en zoveel mogelijk kijkers/gebruikers te behouden. Dit filmpje geeft een goede indruk van wat RTL zoal doet. Al met al een inspirerende en vernieuwende kijk op hoe je met data om kunt gaan en vooral wat je ermee kan bereiken.
Gert Franke (CLEVER°FRANKE) – The Art of visualizing data
Naast verschillende en vernieuwende methoden op het gebied van data analyse, waren er ook sprekers die vertelden over het presenteren en rapporteren van de data. In de presentatie van Gert kwam dit op een mooie en voor ons nieuwe manier aan bod. Hij liet verschillende manieren zien waarop data gepresenteerd kan worden en ging vooral in op dashboards. Belangrijk aan zijn verhaal was eerst bepalen wat voor type visualisatie je wilt maken. Hiervoor gebruikte hij de methode Establishing intent van Andy Kirk.
In dit model wordt er gekeken naar het type lezer, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen explanatory (mate van uitleg) en exploratory (mate waarin gebruiker zelf kan analyseren) en reading the data tegenover feeling the data. Hoe feitelijk of hoe emotioneel is de data die je wilt vertellen? De presentatie werd afgesloten met een kijkje in de toekomst van datavisualisatie. Wat dacht je bijvoorbeeld van een dashboard op de binnenkant van je autoruit (aan de passagierskant natuurlijk)?
Verder was er nog een diversiteit aan informatie en sprekers. Onder andere Bol.com vertelde over conversion optimization, Wehkamp over realtime analytics en Schiphol over een Data Management Platform in 9 maanden. Benieuwd naar meer informatie over deze derde editie van het congres? Ga naar www.digitalanalyticscongres.nl.