SMART congres 2019

Wat hebben spaghetti, het beste nummer van 2019 en ballenbak ballen met elkaar gemeen? Ze zijn allemaal ingezet om de deelnemers van het SMART congres 2019 te laten ervaren wat agile is, wat hier de voordelen van zijn en hoe je jezelf constant kan blijven verbeteren.

Thomas Anthony en Karlijn de Boer van Strategiemakers trapten de dag af met een inleiding in Agile. Wat is het nou eigenlijk en waarom horen we dit overal? De wereld is onvoorspelbaar, er is een enorme toename in communicatiekanalen en producten bereiken steeds sneller meer gebruikers. Het is dus belangrijk dat bedrijven wendbaar blijven om snel op veranderende klantbehoeften te reageren. In hun presentatie leren we dat de invloed op marketing en marktonderzoek is dat je constant in contact moet staan met je doelgroep, en deze goed moet begrijpen, maar hier snel mee om moet kunnen gaan. Met de ‘Marshmallow’ challenge werd al snel duidelijk dat dit betekent dat je soms niet te lang moet te plannen, maar gewoon te beginnen. Een spaghetti toren van maar liefst 67 cm won hiermee de eerste uitdaging van de dag.

Vervolgens gaan we wat dieper in op methodiek. Een manier om agile te werken is in design sprints, iets waar Perspective veel ervaring mee heeft. Renske Verweijen en Chitra Mohanlal lieten zien hoe je in een week, of zelfs 4 dagen, met een team tot een volwaardige oplossing kan komen. Hun proces is gebaseerd op die van Jake Knapp, auteur van ‘Sprint’, maar Perspective voegt daar een cruciaal element aan toe, het creëren van empathie voor de gebruiker. De gebruiker is immers waar je het allemaal voor doet. Om snel keuzes te kunnen maken binnen dit proces gebruikt Perspective dotvoting, en daarmee zijn ook de aanwezigen aan de slag gegaan om het beste nummer van 2019 te kiezen. Nadat iedereen (in stilte) zijn of haar meest favoriete liedjes op post-its heeft geschreven kan er gestemd worden. Ieder teamlid krijgt 3 dots waarmee ze op ideeën kunnen stemmen. Zo wordt snel, en zonder discussie inzichtelijk welk idee (of in dit geval liedje) volgens het team het beste is.

Accenture pakte groots uit met een game waarin de jaarplanning van een groot fictief bedrijf bepaald moest worden. Elke deelnemer kreeg een rol in het bedrijf en samen kregen we de opdracht de planning in te vullen met projecten. Maar hoe bepaal je welke projecten er wanneer gaan lopen? In ieder geval niet door ieder je eigen projecten er doorheen te drukken, dat werd al snel duidelijk. Door slim na te denken over de waarde die een project oplevert, de tijdsdruk die erachter zit en de grootte van het project kan objectief prioriteren en keuzes maken die het beste zijn voor het bedrijf.

Na een vegan lunch en de eerste kiekjes van de LinkedIn fotograaf gaat het programma verder.

Dankzij de energieke show van de mannen van Omdenken was er geen tijd voor een after dinner dip, het enthousiasme spatte ervan af en sloeg over op het publiek. Maar naast humor heeft Omdenken ook een heel goed punt: Waar het in agile draait om oplossen van problemen, lieten zij juist de waarde zien van problemen. Een probleem biedt namelijk vrijwel altijd ook een nieuwe mogelijkheid, zolang je je er niet tegen verzet. Want waarom zou je vasthouden aan een geplande route als dit betekent dat je voortdurend tegenwind hebt? Laat de windrichting je route bepalen en je hebt altijd de wind in de rug. Een typisch geval van Omdenken: ‘ja’ zeggen tegen je probleem, het omarmen en er een nieuwe mogelijkheid mee creëren.

Heineken sloot de dag af met het verhaal van de agile transformatie die Heineken sinds afgelopen jaar doormaakt. Tanja Goense en Andrea Cervellin van Heineken deelden hun eigen ervaringen en learnings met zo’n ingrijpende verandering in een groot bedrijf als Heineken. Twee belangrijke leerpunten hierin zijn dat dat je een omgeving stimuleert waar het oké is om fouten te maken. Zo lang medewerkers bang zijn voor mogelijke consequenties van fouten zullen zij niet hun nek uitsteken voor een nieuw idee. Ook proberen ze zo snel mogelijk waarde te creëren, wat een basisprincipe van agile is, door klein te beginnen en naar een Minimal Viable Product toe te werken. De kleinste/goedkoopste/snelste oplossing die je kan bouwen (minimal) dat ten minste één probleem oplost voor de gebruiker (viable) in een product dat mensen kunnen kopen of gebruiken (product). Dit vraagt om een andere manier van naar je probleem kijken: in plaats van ‘Ik heb een vrachtwagen nodig’ ga je uit van ‘ik heb een manier nodig om bier te vervoeren’.

Als klap op de vuurpijl ging het laatste spel van de dag van start en kwamen de ballenbak ballen tevoorschijn. Het doel van het spel: samen met je team zoveel mogelijk ballen uit de tas in een krat krijgen. In korte cycli van plannen, uitvoeren en evalueren leerden we de basisprincipes van Scrum toepassen en hoe je op die manier snel tot steeds betere oplossingen kan komen. De winnaars konden in de laatste ronde maar liefst 95 ballen verplaatsen, terwijl dit er in de eerste ronde maar 20 waren. Dat is nog eens vooruitgang!

Het lijkt wel of we geen moment stil hebben gezeten tijdens het congres! Elk spel heeft de aanwezigen een voordeel van agile laten ervaren, die ook relevant en toepasbaar zijn in organisaties die nu niet agile werken. Het is namelijk altijd goed om uit te proberen, te evalueren en jezelf te blijven verbeteren! Met deze nieuwe kennis op zak sloten we dag af met een borrel en een grote glimlach.

Wil je nou ook zulke evenementen organiseren? Kijk dan bij onze vacatures, want we zijn op zoek naar nieuwe bestuursleden!

Hierbij in ieder geval alvast een leuke selectie aan wat foto's van de dag! Wil je graag meer foto's ontvangen? Geef dat dan zeker even aan, dan verzorgen we graag een we-transfer mailing!

 Congres2019 Sponsoren

Congres2019 Strategiemakers Congres2019 MarshmallowCongres2019 PerspectiveCongres2019 AccentureCongres2019 Portfolio GameCongres2019 Publiek

Congres2019 Heineken Congres2019 Ballenbak



SMART is onderdeel van de MOA, Expertise Center voor Marketing-insights, Onderzoek & Analytics

Bekijk onze andere kanalen

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Vrienden van SMART: