SMART Talk Najaar 2022: Innovatie en creatie (op een A-locatie?)
Op 10 november 2022 vond de SMART Talk ‘Innovatie en creatie’ plaats in het prachtige kantoor van Dynata, in Rotterdam. We kunnen wel spreken van een ontzettend geslaagde editie; in onze blog lees je waarom.
Zoals een wijze rapper ooit zei: “Een goed begin, is het halve werk, maar een goed begin, is maar de helft.” Los van dat deze tekst onlosmakelijk verbonden is aan een van ’s lands mooiste chansons, is deze tekst ook een waarheid als een koe. Aan ons als SMART was het de taak om ons bestuursjaar goed te beginnen, met de Najaarstalk als vuurdoop. Locatie: Dynata HQ, Rotterdam. Een ware A-locatie, daar kan het dus niet aan liggen. Dat zullen ook de aanwezigen gedacht hebben, want om 15.30 was het al tjokvol. Tijd om te beginnen dus. Shinen we in de lucht als sterrenstof of hebben we de formule nog niet gevonden?
Nadat iedereen een plekje had gevonden, was het aan Evelien Veldhuijzen van Makerlab om het spits af te bijten. Evelien kwam vertellen hoe ze bij MakerLab concepten ontwikkelen.
Het ontwikkelen van nieuwe concepten ligt toch een stukje ingewikkelder dan gedacht, want op welk moment begin je met onderzoeken? En wanneer houd je op? Evelien bracht levendig in beeld hoe dit proces werkt in de praktijk. Hierbij leerden we, ondersteund door verschillende modellen, dat een concept in elke fase getest moet worden. Eigenlijk al voordat het echt een concept is, om te kijken of het concept van even hoog niveau is als de sterrenstof van De Jeugd. Zo is op tijd bekend of een concept voldoet aan alle eisen, zodat er besloten kan worden of een concept verder ontwikkeld moet worden of toch maar beter niet een eindproduct moet worden (we brengen het voorzichtig…). Dan denk je in ieder geval nooit: Watskeburt?!
Evelien wist dit goed in beeld te brengen, waardoor we veel leerden over conceptontwikkeling én de verschillende soorten onderzoek die hierbij van belang zijn. Na deze overvloed aan info, kregen onze tere hersenen de tijd om even op te laden: Pauze.
De tweede – en even zo belangrijke – spreker was Job van den Berg van Blue Field Agency, die na een welverdiende pauze ons bij de hand nam in het data doolhof. We krijgen de laatste tijd natuurlijk allemaal te pas en te onpas termen als ‘AI’, ‘Machine Learning’ en ‘Data Science’ naar ons hoofd geslingerd, maar wat het nou eenmaal inhoudt, blijft doorgaans lekker vaag.
Na Jobs verhaal kunnen we wel stellen dat deze vaagheid is weggenomen. Met een heldere uitleg en vele praktische voorbeelden is iedereen in de zaal een ‘Data Scientist’ in spé geworden. Zo wordt ondergetekende bijvoorbeeld ineens duidelijk dat ‘AI’ een logische vervolgstap is op voorspelmodellen en dat de krochten van Youtube waar ik mij soms in waan ook een voorbeeld zijn van ‘nuttig’ gebruik van ‘AI’. Het komt wel heel dichtbij ineens…
Een potentiële carrière als data scientist rijker, was het ineens tijd voor de borrel. Ook belangrijk natuurlijk. Voor sommigen zelfs het belangrijkste; netwerken is immers net werken. Mijn welgemeende excuses voor dit cliché. Hoe dan ook, de borrel was – zoals men dat van ons kan verwachten – tot in de puntjes geregeld. De drankjes vloeiden rijkelijk en ook het bittergarnituur was niet aan te slepen. Hier moeten we dan ook een shout-out geven naar Dynata. Alles was er namelijk in overvloed. Waarschijnlijk is dat dan ook de reden dat de borrel tot in de late uurtjes doorging en door de die hards is afgesloten in een Vietnamese toko. Een onderzoeker kan natuurlijk niet leven op bittergarnituur.
Afijn, we kunnen weer spreken van een geslaagde talk: de sprekers waren top, organisatie feilloos, de borrel was gezellie en enkelen zijn nog de stad in geweest. Nogmaals dank aan Dynata voor het hosten van dit event; we mogen wel spreken van een A-locatie. Ook de sprekers willen we graag bedanken en ook jullie – de bezoeker van de talk – mag niet ontbreken in het dankwoord. 9 februari is de volgende talk en ook daarvoor geldt: “Bijzijn, is meemaken”. Oftewel, tot dan!