SMART Talk Lente 2023: Het opzetten van een succesvolle podcast en de leefwereld van Nederlandse jongeren

Op 23 maart 2023 vond de SMART Talk ‘Podcasts en jongeren’ plaats in het kantoorpand van Direct Research in hartje Amsterdam. Een zaal die meer weg had van een luxe vertrek in het paleis van Versailles dan van een vergaderruimte, vormde het decor.  

Maanden geleden doopten wij dit evenement, misschien enigszins optimistisch, tot Lente Talk. Ons optimisme was niet aan dovemans oren gericht en werd door de weergoden royaal beloond.  Een uur voor aanvang van het evenement verscheen de zon achter het wolkendek vandaan, en maakten de grijstinten aan de hemel plaats voor een blauw palet. Het welkomstcomité van SMART stond dan ook behaaglijk buiten op de trap bij de ingang klaar om een ieder van de vijftig bezoekers een warm welkom te heten. 

Nadat de bezoekersstroom in goede banen naar binnen was geleid, en de catering iedereen had voorzien van een op-en-top Franse pain au chocolat en een heerlijke bonbon, ging het evenement om stipt vier uur van start. Onder toeziend oog van de ruim vijftig aanwezigen, evenals enkele historische figuren die meekeken vanaf één van de vele schilderijen die de opaal-groene ruimte rijk was, betrad de eerste spreker het podium.

Zaal 400 

Talk 1: Het opzetten van een succesvolle podcast

Aan Bart Massa, business manager bij Validators, de eer om het spits af te bijten. Bart nam de gebiologeerde luisteraars mee in wat er komt kijken bij het opzetten van een podcast en hoe je een band met je doelgroep op kunt bouwen.

Wist je dat je al voor een paar honderd euro een podcast kunt beginnen en jouw expertise of verhaal met de wereld kunt delen? Na het aanschaffen van een microfoon houdt niks je meer tegen (ervan uitgaande dat je ergens wel een tafel en stoel hebt staan) om je eerste aflevering op te nemen. Vervolgens kun je deze gratis, bijvoorbeeld via Spotify, aanbieden aan je doelgroep. Nadat de microfoon in huis was gehaald, kon het avontuur ook voor Bart Massa en Joris van der Zwan beginnen; de podcast Opmerkelijk was een feit en bevindt zich momenteel alweer in het tweede seizoen. 

Bart wist de aanwezigen binnen een tijdsbestek van 40 minuten op bevlogen wijze klaar te stomen tot potentiële podcast hosts. Aan het einde van de sessie hadden de aanwezigen een goed beeld van de te nemen stappen en de te vermijden valkuilen. Wij zijn reuze benieuwd wie de opgedane kennis in de praktijk gaat brengen en zichzelf straks podcast host mag noemen!

Bart presentatie 400 

Talk 2: De leefwereld van Nederlandse jongeren 

Na een korte pauze richtte de tweede spreker, Eline Zwinkels, senior research consultant bij MediaTest, zich tot het publiek. Eline vertelde tot in detail over het grote jongerenonderzoek van MediaTest. Uiteenlopende onderwerpen, zoals mediagedrag, gezondheid, financiën en duurzaamheid en de verschillen tussen Gen Z en Millenials op deze gebieden kwamen aan bod. De Gen Z en Millenials in het publiek kregen een karrevracht aan voer voor discussie toegereikt, en gingen na afloop dan ook geregeld met elkaar hierover in gesprek!

Aan het einde van de presentatie had iedereen een breed beeld van de leefwereld van Nederlandse jongeren. Kennis van grote waarde, jongeren vormen namelijk een belangrijke groep om inzicht in te hebben voor onderzoekers en marketeers. 

Eline presentatie 400

Ondertussen was het alweer zes uur, tijd voor de borrel: een mooie gelegenheid voor de aanwezigen om elkaar beter te leren kennen. Contacten met gelijkgestemden werden gelegd, ervaringen in geuren en kleuren uitgewisseld, en dat alles onder het genot van een breed scala aan smakelijke snacks en verfrissende drankjes. De catering was, al zeggen we het zelf, weer onovertroffen. De piramides aan bittergarnituur van gerenommeerd snack-instituut FEBO gingen in hoog tempo rond en vielen bijzonder goed in de smaak. Waar we vorige keer in de late uurtjes feestelijk afsloten met een dampend bord ramen, gingen we ditmaal voor een prijswinnende hamburger. Een keuze die niet slecht uitpakte.

Veel dank aan Direct Research voor het hosten van dit geslaagde evenement! Ook willen wij het dankwoord richten aan de sprekers van deze Lente Talk: Eline Zwinkels en Bart Massa. En uiteraard  willen we alle bezoekers, waar we ondertussen al veel bekende gezichten tussen zien, van harte bedanken voor hun komst. Hopelijk zijn jullie er de volgende keer weer bij op het SMART congres, dat in september plaats zal vinden. De exacte datum hiervan maken we binnenkort bekend. 

Meld je nu (voor 14 mei) aan voor het nieuwe bestuur! 

Lijkt het jou leuk om inspirerende seminars en congressen op te zetten? Mensen met elkaar in verbinding te brengen? En daarnaast natuurlijk ook je eigen netwerk binnen marktonderzoek te vergroten en je skills en CV een extra boost te geven? Meld je dan aan voor het nieuwe bestuur! Klik hier voor meer informatie. Voel je verder ook zeker vrij om bij vragen contact op te nemen met het huidige bestuur. 


SMART is onderdeel van de MOA, Expertise Center voor Marketing-insights, Onderzoek & Analytics

Bekijk onze andere kanalen

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Vrienden van SMART: