SMART Congres 2023: kennis delen in de ruimte

Donderdag 21 september breekt aan. De bestuursleden van SMART ontwaken en haasten zich door de stromende regen naar In de Ruimte, het voormalige kloostergewelf in Utrecht, waar vandaag ruim zestig young professionals én vijf sprekers samenkomen. De deelnemers laten zich net zo min kisten door het weer en druppelen in groten getale, ruim voor aanvang binnen. Het welkomstcomité begeleidt eenieder door de ondergrondse passage naar de congreszaal die historie ademt en naar verse koffie ruikt. Na maanden van intensieve planning en ongeduldig wachten gloort er eindelijk licht aan het einde van de tunnel. Het SMART Congres 2023 kan beginnen!

Entree blog juiste

Onze aftredend voorzitter, Krijn Vugts, en kersverse voorzitter, Yvonne Drijver, luiden de dag in. Na hun introductie geven zij het woord aan de eerste spreker van de dag, Cathelijn te Koppele van Validators. 

De Young Talent Award winnaar van 2023 neemt ons mee in het stuurbaar maken van merkgroei. Centraal in dit proces staat de doorvertaling naar bruikbare adviezen en sparren over de optimalisatiemogelijkheden. Om daar te komen, is een goed begrip van de klantvraag essentieel. Een ander cruciaal element als het gaat om bewerkstelligen van merkgroei, is de mentale beschikbaarheid van een merk in het hoofd van de consument. Wij van SMART hebben deze kennis uiteraard al paraat, en de aan de deelnemers uitgedeelde tote bag voorzien van een niet te missen SMART-logo.      

      

Nadat Cathelijn haar welverdiende bedankje in ontvangst neemt, verschijnt Björn Kouw van The Valley ten tonele. Zijn opening kan bij menig onderzoeker rekenen op blijk van herkenning: Je doet onderzoek en je document met waardevolle uitkomsten belandt in een la waar niet meer naar wordt gekeken. Zonde! In zijn workshop doorlopen we het proces van het vertalen van onderzoeksresultaten naar presenteerbare concepten, waarmee een opdrachtgever niet anders kan dan actie ondernemen met jouw bevindingen. Na de sessie is het de aanwezigen duidelijk hoe je ervoor zorgt dat waardevolle inzichten het vervolg krijgen dat ze verdienen, en kan de la van de opdrachtgever weer gebruikt worden waar deze voor is bedoeld: snacks, schrijfgerei en eventueel een tandenborstel.

Tijd voor Björn om het stokje door te geven. Het is inmiddels 12.00, uur, voor het gros van de aanwezigen lunch o’clock. Vandaag gaat het ritme echter op de schop. Voordat het zover is, dient er eerst nog één sessie te worden uitgezongen. Dit blijkt allerminst een straf. Er volgt een muzikale presentatie waarin Niels de Jong en Jaap Le Poole van TAMBR ons meenemen in het ontwikkelen van een sterke muzikale merkstrategie aan de hand van data en creativiteit. Met interactieve voorbeelden ontdekken we de betekenis van ritme, melodie en klankkleur in muziek, en de kracht van deze elementen in het vormen van diepgaande muzikale associaties in ons brein.

Tambr blog

De klok slaat 13.00, tijd voor een broodnodige lunchonderbreking. Het aanbod aan vegetarische en veganistische broodjes is reuze en voert de deelnemers mee naar verschillende windstreken. Het broodje Banh mi, om maar een voorbeeld te noemen, doet ons met één hap wanen in Vietnam. Tijdens het ontdekken van de diverse keukens, maken de deelnemers ook kennis met elkaar. De sfeer zit er goed in!

Met hernieuwde energie nemen de deelnemers weer plaats. De vierde spreker van de dag, Insights Consultant Suzanne Plantinga, doet de gewaagde belofte om de after-lunch dip onschadelijk te gaan maken. Dit blijken geen loze woorden. Suzanne neemt ons in een interactieve sessie mee op safari langs ons dagelijkse werk. We passeren allerlei momenten waarop je, in de schaduw van de waan van de dag, bewust en actief kunt werken aan de relatie met de klant. Suzanne geeft de aanwezigen simpele en doeltreffende handreikingen mee om tijdens het werk de impact en het vertrouwen te vergroten. Vanuit de zaal wordt instemmend geknikt, doet men enthousiast mee en lijkt het bewustzijn op dit gebied weer te zijn aangewakkerd!

Suzanne blog juiste 2

Tot slot neemt Edwin Beijer, Director Consulting bij MeMo², de microfoon in handen. Edwin geeft ons een kijkje in het internationale & Nederlandse medialandschap en de optimale omgeving van reclameboodschappen. Campagnes zijn zeven keer meer impactvol met een hoge reclame-ontvankelijkheid, dus het is essentieel om te weten welke mediamerken- en kanalen de voorkeur hebben van consumenten, geeft hij mee aan de zaal. Gouden tip voor organisaties: vergeet niet te adverteren in de bioscoop, dé plek waar geen afleiding op de loer ligt en waar bezoekers reclameboodschappen bewust in zich opnemen. Een klassiek geval van kwaliteit boven kwantiteit!   

Het is kort na het slotakkoord van Edwin. Na zeven uur van aandachtig luisteren, diep nadenken en bevlogen discussiëren, bruist en borrelt het in de zaal nog steeds van de energie. Dat treft. In een oogwenk transformeert de zaal, waar zo even nog vlijtig kennis werd gedeeld en geabsorbeerd, tot levendig café. Onze zintuigen houden ons wederom voor de gek. Waar we ons net waanden in Vietnam, bevinden we ons nu in een 18e-eeuws proeflokaal aan de Zeedijk. Ondertussen piept de oven. Een breed scala aan snacks gaat rond. Deze lekkernijen worden begeleid met onder andere een speciaalbierarrangement, dat je haast zin zou geven om een pen, postzegel en briefpapier erbij te pakken en erover naar huis te schrijven.

Van de snacks is inmiddels geen kruimel meer over. Het onvermijdelijke moment van gaan is daar. De deelnemers nemen afscheid van elkaar, maar staan niet met lege handen. Naast alle opgedane kennis en gemaakte contacten, krijgt iedereen bij de uitgang een goodiebag - gevuld met de nodige levensverrijkende gadgets - als aandenken aan het congres!

Borrel blog

 

Wat ons betreft verdient deze geslaagde dag een mooie plek in de eregalerij van SMART. Allereerst richten wij het dankwoord aan onze sprekers die, zonder uitzondering, inspireerden en zeer bruikbare handvatten meegaven aan de deelnemers. Dankzij jullie is een nieuwe generatie data- en insightsprofessionals weer een stukje wijzer, waarvoor hartelijk dank! Ook aan onze sponsoren Dynata, MarktEffect, Norstat en Ruigrok, weer veel dank voor jullie steun. Dan de deelnemers. Jullie enthousiasme galmde van begin tot eind door de ruimte. Bedankt voor jullie actieve bijdrage! We hopen jullie snel weer te zien bij ons volgende event op 11 januari.


SMART is onderdeel van de MOA, Expertise Center voor Marketing-insights, Onderzoek & Analytics

Bekijk onze andere kanalen

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Vrienden van SMART: