SMART Congres 2022: De Kunst van Impactvolle Verandering

Het is 21 april, 08.45 uur. Locatie: Het Amsterdam Art Center. Het SMART-bestuur heeft maanden planning erop zitten; dit is hét moment waar ze al die tijd voor aan de spreekwoordelijke tekentafel hadden gezeten. Waren de geschetste plannen voor het congres duidelijk genoeg of bleken ze te abstract? Voor twijfel was geen tijd; de eerste gasten kwamen namelijk binnen. Het moment waar wij met SMART op hadden gewacht was daar, het congres De kunst van impactvolle verandering kon beginnen!

Start Congres Ronald Laan

Dat ook onze gasten vroeg uit de veren kwamen om aan deze speciale dosis kennisverrijking te kunnen voldoen, bleek al snel waar. De verf was nog niet opgedroogd of Ronald Laan van Haystack Consulting beet het spits af. Waar je in menig atelier normaliter alleen je ogen nodig hebt, liet Ronald ons inzien dat alle zintuigen de revue moeten passeren om de kunstliefhebber consument écht te prikkelen en jouw merk onderscheidend te maken.

Een merk kan zich uiteraard ook onderscheiden door een unieke naam, maar alleen de echte knappe koppen weten hoe dit moet. Margot Jegerings van Globrands nam ons mee in de reis naar perfecte merknaam en -identiteit, zodat jouw merknaam geen rotte appel is, maar je juist de toffe peer bent. Iedereen werd vervolgens in groepjes aan het werk gezet om de naam voor een nieuwe appelsoort te verzinnen.

Workshop Globrands

Na een zestal namen, waarvan team vijf fier bovenaan stond, was het tijd voor wat arbeidsvitaminen. Deze lunch was uiteraard tot in de puntjes verzorgd, waardoor niemand op een supermarkt-safari hoefde te gaan. Gelukkig maar, want direct na de lunch kwam Tom van Bommel van Unravel ons vertellen over hoe er in retail bijzonder vernuftig wordt ingespeeld op ons onbewuste. Dit kunnen ze op allerlei manieren, variërend van een prachtige expositie op de verpakking van M&M’s, tot inspelen op het sentiment in de laatste secondes van een reclame.

Na Tom nam Fabio Severijnen van Dijksterhuis & van Baaren het stokje over. Met zijn kennis en analyses liet hij onder andere zien waarom bepaalde reclames minder goed uit de verf komen dan anderen. Helaas moest hij voor een van zijn voorbeelden wat van DUO laten zien, wat bij ons onlangs afgestudeerde arme gedragskunstenaars tot de nodige schokreacties resulteerde.

Tenslotte kwam Alexander Swagers van Synergie langs om te praten over de 40 meest impactvolle organisaties van Nederland. Met zijn strategisch adviesbureau doen zij al jaren onderzoek naar de 40 meest inspirerende organisaties. Hiermee gaf hij ons handvatten voor de case, waarin wij zelf met een impactvol idee voor een huidig maatschappelijk probleem moesten komen. Alle teams hebben er op hun unieke manier chocola van weten te maken, maar er kon er uiteindelijk maar één team met de prijs naar huis: een reep (slaafvrije) chocola.

Workshop Synergie

Met de prijsuitreiking achter de rug, was het tijd voor ontspanning. Na zeven uur aan aandacht en opperste concentratie, had het brein behoefte aan een borrel. Laat die nou net geregeld zijn, uiteraard inclusief worstenbroodjes voor MarktEffect. We gaan jullie niet lastig vallen met wat er zich daar allemaal heeft afgespeeld – zo scherp hebben we dat ook niet meer. Daarbij geldt voor de borrel het credo: bijzijn is meemaken.

Al met al kijken wij als bestuur van SMART terug op een ontzettend leerzame – maar ook leuke – dag. Zo hebben we geleerd dat er altijd een verschil kan zijn tussen de intentie van de consument en het gedrag dat men daadwerkelijk vertoond. Ook is er altijd een – al dan niet – bewuste verklaring voor ons gedrag, zelfs als dat niet op het oppervlak te zien is. Verder is het belangrijk soms om een stap terug te doen – als je impact wilt maken – om vervolgens het grote plaatje te bekijken; om de Nachtwacht helemaal te kunnen zien, ga je er natuurlijk niet één meter van af staan. Dan rest ons nog natuurlijk om allereerst onze sprekers bedanken, die als het ware als grootmeesters grossierden in het overbrengen van kennis. Daarnaast is een evenement niets, zonder zijn gasten. Jullie hebben uiteraard veel geleerd van de sprekers, maar zichtbaar ook veel van elkaar. Wij hopen jullie dan ook snel weer te zien op een van onze events!


SMART is onderdeel van de MOA, Expertise Center voor Marketing-insights, Onderzoek & Analytics

Bekijk onze andere kanalen

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Vrienden van SMART: